Regulament

Regulamentul lacului Varlaam se bazeaza pe principii clare de protectie a pestelui si a mediului. Respectarea acestor principii este esentiala si va fi urmarita atent.

 

1 - DREPTURI DE PESCUIT

1.1 Pescuitul la crap se desfasoara in sistem Catch & Release. Retinerea crapului de orice marime este interzisa.

1.2 Se poate pescui atat ziua, cat si noaptea. Ziua de pescuit la crap este calculata pentru un interval de 24 de ore din momentul inceperii partidei, dar fara a depasi ora 12.00 in ultima zi. La finalul partidei, standul de pescuit trebuie eliberat pana la ora 12.00.

1.3 Fiecare pescar poate folosi un numar de maxim patru lansete pe stand. Niciun stand nu poate avea mai mult de patru lansete in apa, cu exceptia anumitor standuri de pe Sectorul B, care sunt considerate standuri duble. Lansetele de marcaj si de nadire nu se considera lansete de pescuit si pot folosi in acelasi timp cu lansetele de pescuit.

1.4 Pe acelasi stand pot pescui maxim doi pescari, cu drepturi depline, in contul unei singure taxe de pescuit, dar nu cu mai mult de patru lansete. Fac exceptie anumite standuri de pe Sectorul B, care sunt considerate standuri duble si pe care se pot pune doua baterii de maxim patru lansete. Contactati administratia pentru detalii.

 

2 - REGULI DE COMPORTAMENT

2.1 Comportamentul pescarilor trebuie sa fie civilizat pe durata partidei de pescuit. Pescuitul se va desfasura in deplina liniste. Muzica poate fi ascultata numai la casti. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

2.2 Este interzisa organizarea de petreceri de orice fel pe locul de pescuit. Este strict interzis pescuitul in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

2.3 Nu este permisa instalarea gratarelor in aer liber pe locul de pescuit. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

 

3 - ECHIPAMENTE

3.1 Pescuitul la crap este permis numai cu echipament de crap specializat: lansete de crap de 3,00-3,90m din doua segmente, picheti sau rod-pod, minciog de crap cu deschiderea de minim 1m si plasa cu ochiuri mici, cort de crap sau umbrela de crap de culoare verde, maro sau in culori de camuflaj. Nu sunt admise echipamente de alt tip. Contactati administratia pentru detalii.

3.2 Pentru a proteja in cel mai inalt grad pestele, este obligatorie folosirea saltelelor speciale de tip "cada" sau gonflabile, bine matlasate. Nu sunt admise saltele de alt tip. De asemenea, este obligatorie folosirea saltelelor specializate de pastrare si cantarire (recovery/weigh sling) la cantarirea si transportul pestilor la apa. Administratia poate asigura saltele de receptie si cantarire - contra cost - in limita disponibilitatii.

3.3. Avand in vedere ca ambele lacuri din complexul Varlaam - atat Sectorul A, cat si Sectorul B - contin numeroase exemplare de peste 20kg, ca si exemplare foarte mari de 25-30kg, toti pescarii de pe ambele lacuri trebuie sa fie dotati cu echipamente adecvate pentru cantarirea si fotografierea lor. Urmatoarele echipamente sunt obligatorii: trepied de cantarire (de preferat, un model cat mai solid); cantar mecanic sau digital cu posibilitatea de a cantari greutati de pana la cel putin 30kg (recomandam cantare de o calitate cat mai buna); sling cu flotoare; cizme-sold sau waders pentru eventualitatea in care pestele trebuie fotografiat in apa.

3.4. Tinand cont de specificul lacului, se impune folosirea unei linii principale foarte rezistente. Se poate pescui numai cu linie principala de monofilament cu diametrul de minim 0,40mm. Nu sunt admise monofilamente mai subtiri de 0,40mm. De asemenea, atat pe Sectorul A, cat si pe Sectorul B este obligatorie folosirea unui inaintas de monofilament cu diametrul minim de 0,60mm si lungimea minima de 15m. Nu sunt admise fire textile ca linie pricipala, nici ca inaintas. Pescarii au obligatia sa se asigure ca echipamentele lor respecta aceste reguli.

3.5 Este permis pescuitul plantat cu ajutorul barcilor. Sunt admise barci pneumatice sau rigide cu lungimea de maxim 3m.

3.6 Sunt permise motoarele electrice. Nu este permisa folosirea motoarelor termice.

3.7 Este permisa folosirea navomodelelor de plantat si a sonarelor.

3.8 Este permisa folosirea balizelor de marcaj tubulare si de tip H. Pentru marcarea temporara, de scurta durata, a unui loc, se pot folosi balize H. Pentru marcarea pe termen lung a unui loc, in timpul pescuitului, se vor folosi balize tubulare flexibile, care lasa firul sa treaca peste ele in dril. Nu sunt permise balize permanente care pot fi agatate cu firul in dril. Nu este permisa marcarea locurilor cu niciun fel de accesorii (sticle, materiale plastice etc.) agatate in vegetatia malurilor.

3.9 La pescuitul pe zonele cunoscute ca periculoase, respectiv standurile A2, A8 (pe Sectorul A) si B7, B8 (pe Sectorul B), unde exista risc maxim ca firele sa fie taiate de scoici sau de praguri, este necesara folosirea flotoarelor care sa ridice linia principala in masa apei. Administratia va semnala pescarilor daca este necesara folosirea flotoarelor si pe alte standuri. 

3.10 In sezonul rece (perioada 15 octombrie - 15 aprilie), orice pescar care iese cu barca pe apa are obligatia sa poarte o vesta de salvare adecvata. 

 

4 - MONTURI

4.1 Pescuitul este permis numai cu monturi cu fir de par, cu un singur carlig.

4.2 Este obligatorie folosirea unor monturi ecologice, care sa elibereze plumbul in cazul in care linia principala se rupe. Sunt admise atat monturile cu plumb pierdut, cat si monturile cu plumb-inline sau de tip elicopter, cu conditia sa fie legate corect. Administratia va urmari ca monturile sa nu puna in pericol pestele si poate solicita pescarilor sa modifice o montura care contravine acestei reguli. In mod special, se va urmari ca la montura cu plumb pierdut clipsul sa elibereze plumbul automat pe trasatura. Orice clips neconform va fi ajustat in acest sens. Este interzisa blocarea permanenta a plumbului pe clips cu conectorul conic. 

4.3 Ca material antitangle, este permisa folosirea leadcore-ului, a tubului antitangle sau a inaintasilor de camuflaj deasupra plumbului. Lungimea maxima admisa pentru oricare dintre aceste segmente este de 2m. Modul corect de a folosi leadcore-ul este prin legare directa de linia principala sau de inaintasul mono. Adaugarea unei agrafe sau a unui vartej deasupra leadcore-ului pune in pericol pestele si nu este permisa.

4.4 Ca material de forfac, sunt admise doar materialele specializate (textil, combi sau mono), cu rezistenta de minim 20lb. Nu sunt admise fire textile subtiri, abrazive, care pot taia gura pestelui.

4.5 Se pot folosi doar carlige cu microspin. Marimea maxima admisa este numarul 4. Marimea minima admisa este numarul 8. Nu sunt admise carlige fara spin. Unele modele de carlige sunt deja foarte mari la numarul 4 - de aceea, pentru protectia pestelui, pescarii sunt rugati sa evite folosirea unor carlige disproportionat de mari in raport cu situatia de pescuit.

4.6 Sunt interzise carligele cu tija lunga curbata (de exemplu: Fox LSC, Owner C8) sau indoita, de tip "bent hook" (de exemplu: Hayabusa M1), care au tendinta sa croseteze gura pestelui.

 

5 - NADE

5.1 Nadele permise sunt: boiliesurile fierte si solubile, peletele, pasturile si semintele preparate. Semintele acceptate sunt porumbul, canepa si amestecurile de seminte mici de tip Partiblend.

5.2 Nu este admisa folosirea porumbului uscat sub nicio forma. Porumbul trebuie sa fie obligatoriu fiert. Porumbul doar inmuiat, dar nefiert, nu este acceptat. Nadirea cu porumb este limitata la 5kg pe zi. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

5.3 Nu este admisa folosirea alunelor, decat ca momeala, pe firul de par. Nadirea cu alune de orice fel este interzisa. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

5.4 Boiliesurile de calitate slaba, care nu se descompun in apa pe termen lung si care pot afecta mediul sau pestele, nu sunt recomandate si, in anumite cazuri, pot fi chiar interzise. Contactati administratia pentru detalii.

5.5 Nu sunt admise momeli vii. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

 

6 - PROTECTIA PESTELUI

6.1 Tinerea crapilor la sac (sau orice alt echipament de pastrare) este strict interzisa. Toate capturile vor fi eliberate in cel mai scurt timp, atat ziua, cat si noaptea. Daca pestele nu poate fi fotografiat in momentul in care a fost prins, din motive obiective (ploaie, furtuna etc.), poate fi tinut intr-o saltea de pastrare (recovery sling) sau intr-un sac de pastrare, dar numai cu aprobarea administratiei si pentru un timp cat mai scurt. Tinerea unui peste la sac fara stirea sau acordul administratiei se considera tentativa de furt si poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

6.2 Este obligatoriu ca pescarii sa foloseasca o saltea de pastrare (recovery sling) pentru manevrarea pestelui. Sunt acceptate doar modelele dotate cu flotoare. Transferul capturilor din apa pe salteaua de primire si inapoi in apa, la eliberare, se va face numai in minciog sau, de preferat, in salteaua de pastrare (recovery sling). Este strict interzis ca pestii sa fie transferati in brate. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

6.3 Este obligatoriu ca pescarii sa fie dotati cu un dezinfectant de tip Gel sau Betadina (exclus albastru de metil sau permanganat de potasiu) care coloreaza ranile.

6.4 Sedintele de fotografiere a unei capturi trebuie sa se desfasoare intr-un timp cat mai scurt (maxim cinci minute), mai ales in sezonul cald. Toti pestii vor fi fotografiati deasupra saltelei de receptie si cat mai aproape de ea. Este strict interzis sa se puna mai multi pesti in aceeasi saltea, in acelasi timp. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

6.5 Va rugam sa anuntati administratorul in cazul oricarei capturi de minim 15kg, atat pe Sectorul A, cat si pe Sectorul B. 

6.6 Pentru capturile mari, modul de lucru este urmatorul: dupa ce ati bagat pestele in minciog, desfaceti minciogul, rulati plasa si puneti pestele in sling fara a-l scoate din minciog. Ridicati pestele pus in sling si asezati-l pe salteaua de receptie. Scoateti carligul din gura pestelui, scoateti pestele din minciog, dar lasati-l in sling. Cantariti-l deasupra saltelei. Toate echipamentele de cantarire trebuie pregatite din timp. Daca pestele are minim 20kg, inchideti slingul, asigurati fermoarul si puneti imediat pestele in apa. Sub nicio forma nu fotografiati singuri pestele. Anuntati administratorul (prin telefon) ca ati prins un peste de minim 20kg si asteptati venirea administratorului. Administratorul trebuie anuntat la orice ora, indiferent de conditiile meteo. Orice sedinta foto cu un crap de minim 20kg se va desfasura numai in prezenta administratorului. Pentru protectia lor, crapii de peste 25kg vor fi fotografiati in apa acolo unde configuratia standului o permite. Nerespectarea acestor reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam. 

6.7 Administratia are dreptul sa fotografieze orice captura si sa foloseasca fotografiile in scop publicitar. 

 

7 - PROTECTIA MEDIULUI 

7.1 Protectia mediului este un aspect extrem de important la Varlaam. Locurile de pescuit trebuie pastrate intacte. Camparea se va face doar in spatiile special amenajate in acest scop. Daca vegetatia va incomodeaza pe locul de pescuit, va rugam sa contactati administratia pentru a rezolva problema. Nu e permisa taierea vegetatiei, a crengilor sau a stufului. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

7.2 Standurile de pescuit trebuie pastrate curate pe toata durata partidei si trebuie sa ramana curate la sfarsitul ei. Aruncati gunoiul doar in locurile special amenajate. Curatenia permanenta in stand este responsabilitatea pescarilor. Este strict interzisa aruncarea oricarui tip de gunoi in lac sau pe maluri. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

 

8 - MASURI DE SIGURANTA

8.1 Accesul pe lac sau iesirea de pe lac sunt permise numai in timpul zilei atat pentru clienti, cat si si pentru vizitatori. Intrarea si iesirea de pe lac nu sunt permise pe timpul noptii, decat in situatii speciale si numai cu acordul administratiei.  Intrarea sau iesirea de pe lac (cu sau fara masina) pe timpul noptii fara acordul administratiei se considera tentativa de furt si pot atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

8.2 La sosirea pe lac, este permis accesul cu masina pana la locul de pescuit, pentru a descarca echipamentele necesare. In restul timpului, pe durata partidei de pescuit, toate masinile vor fi tinute permanent in parcarea special amenajata. La terminarea partidei, masinile pot fi aduse pe standul de pescuit pentru incarcarea bagajelor, dar numai dupa instiintarea administratorului. Va rugam sa anuntati administratorul in momentul in care urmeaza sa aduceti masina pe vad si sa incarcati bagajele. Bagajele pot fi incarcate in masina numai in prezenta administratorului si numai dupa ce au fost controlate.

8.3 Va rugam sa aveti in vedere ca administratorii lacului au dreptul de a controla bagajele pescarilor in orice moment al partidei, daca e necesar. La plecare, bagajele si masinile pescarilor pot fi controlate prin sondaj sau integral. Refuzul de a permite controlul bagajelor si al masinii se considera tentativa de furt si poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam.

8.4 Este permis accesul vizitatorilor, dar numai pe timpul zilei si cu obligatia de a lasa masina la parcare. Pescarii isi asuma intreaga responsabilitate pentru vizitatorii lor. Vizitatorii nu pot ramane pe lac pe timpul noptii, decat in situatii speciale si numai cu acordul administratiei.

8.5 La folosirea barcilor, recomandam folosirea vestelor de salvare. Pescarii isi asuma intreaga responsabilitate in momentul iesirii cu barca pe apa. Administratia lacului este exonerata de orice raspundere civila, administrativa si materiala pentru orice forma de accidente. Regulamentul de fata, pe care orice pescar are obligatia sa il cunoasca si sa il accepte, functioneaza ca act de protectia muncii.

 

  • Regulament
  • Regulament