Prezentare

La origine, Varlaam este un lac artificial. S-a format pe o balastiera aflata in exploatare incepand din 1995. Cand extractia balastului a ajuns la nivelul panzei freatice, apa a inundat balastiera si a aparut un mic lac, care s-a marit an de an, pe masura ce lucrarile au inaintat. In prezent, suprafata totala a lacului este de aproximativ 31 de hectare. 

Lacul este impartit in doua sectoare - Sectorul A (7 hectare) si Sectorul B (25 hectare) - despartite printr-un drum de acces. Ambele sectoare contin exemplare de crap mari si foarte mari. Substratul lacului este tare, fiind acoperit cu pietris sau huma, dar exista si zone cu mal. Adancimile ajung la 4-5m, ceea ce nu e mult pentru o balastiera si permite un pescuit confortabil. Lacul prezinta numeroase structuri, cum ar fi praguri, platouri si insule. Pe Sectorul B se gasesc doua insule mari, impadurite, care adapostesc colonii de pasari. 

Datorita calitatii apei si abundentei de hrana naturala consistenta, ritmul de crestere al pestelui este foarte bun. Pe Sectorul A, majoritatea crapilor trec de 15kg, iar media capturilor este de 17-18kg. In fiecare an, se inregistreaza numeroase capturi de peste 20kg, iar cele mai mari exemplare depasesc 25kg. Recordul actual al lacului este 30,8kg, prins in aprilie 2021. Pe Sectorul B, media capturilor este de 14-15kg, iar capturile de peste 20kg sunt frecvente. Recordul actual al lacului este 28,6kg, prins in mai 2021. In afara de crap, Varlaam contine si ten de peste 20kg, plus alte specii de peste formate in mod natural.

Pe langa capturi, Varlaam ofera pescarilor un peisaj ca de parc, cu maluri acoperite cu paduri de plopi si salcami si cu ape curate. Standurile de pescuit sunt confortabile si coboara pana la nivelul apei. Directiile de pescuit sunt divergente, ca pescarii sa nu se incomodeze reciproc. Fiecare stand are o zona de pescuit suficient de larga in fata. 

  • Prezentare
  • Prezentare